30-12-04

Dollardaling die crisis wordt?

De Amerikaanse munt is aan een zeer diepe val bezig. Tot 1,35 euro ging hij de laatste maand. Nu herstelt hij zich wat ten opzichte van de euro vooral omdat Europa geen zo'n zwakke dollar wil. Europa wordt de pineut. Amerika wil een zwakke dollar. Greenspan en Snow wonden er de voorbije weken geen doekjes om. Snow zegt dat de Europeanen maar zelf iets aan het onevenwicht moeten doen. Greenspan waarschuwt zijn eigen president voor het tekort op de handelsbalans. Dat tekort zal niet in 1-2-3 worden weggewerkt, misschien zelfs nog stijgen.
Feit is dat de Amerikaanse economie zich op drijfzand bevindt. Handelstekorten en de schuld van de Amerikaanse consument als belangrijkste 'fundamenten'. Men kan vroeg of laat een economische crisis in de VS verwachten. Maar wie zegt dat de VS die crisis niet zal afwentelen op de rest van de wereld? Op dit moment is er een strijd aan de gang tussen twee munten, de euro en de dollar. De dollar is decennialang dé reservemunt van de wereld geweest, sinds Bretton Woods. Nu beginnen steeds meer landen te kijken naar de euro. Noord-Korea, Irak, Venezuela, Amerikaanse vijanden kozen voor deze logica. Nu ook Rusland zegt dat ze dollars gaat verkopen, kunnen andere landen wel eens snel op de kar springen.
De dollar is going down, niet zomaar aan het dalen. De dollar is zich aan het wentelen in een structurele crisis. Mogelijk is dat de dollar aan zijn zwanezang bezig is. De teloorgang van de munt als voorbode van de teloorgang van een hegemon. Het einde van het Amerikaanse tijdperk? Niet als het aan de Amerikanen ligt natuurlijk. Zij voelen zelf ook wel aan de toppen van hun tenen hoe warm het wordt. Er gaan steeds meer geruchten op dat de VS in 'decline' is. Zoals het Britse empire eind negentiende eeuw. Herhaalt de geschiedenis zich. Europa is zo zelfzeker en denkt de nieuwe rol van wereldgrootmacht op zich te nemen. Met een sterke munt, een uitbreidende Unie, et cetera.Vergeet het, Europe is going down! De VS zal bij een economische crisis van jewelste de problemen afwentelen op Europa. In Europa is Jan met de pet de Amerikaanse John Sixpack. Leningen aanvragen bij banken, die makkelijk krijgen, leningen opstapelen, overconsumptie, schuld opstapelen. In Europa hebben de grootste landen enorme begrotingstekorten. Het stabiliteitspact is vodje papier en de waarde van papier is gerelateerd aan vertrouwen. Niets meer. Er is geen vertrouwen in de wereld, weining in Europa. In Europa komen arbeiders langzaamaan op straat. Het begint te kriebelen. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië is het al zover. De regeringen moeten besparen. Dit is nog maar het begin. In België denkt men goed bezig te zijn. Een illussie. België zal de rekening dubbel en hard gepresenteerd krijgen. Het is alleen een kwestie van tijd.De dollardaling zal nefast blijken voor de Europese export, voor de ganse Europese economie. Vooral open economieën,zoals België, zullen de zwaarste klappen krijgen.Wat als de euro zo sterk wordt tov de dollar, als hij stijgt tot1,6 en verder? Impossible is nothing. Een sterke euro wordt een vergiftigd geschenk op een moment dat Europa te snel aan economische en politieke uitbreiding heeft gedaan. Men wil er nog Turkije bijnemen, het straatarme Roemenië. Waarom wachten op Georgië? Europa is in 'imperial overstretch' aan het raken zonder dat ze het zelf beseft.Een economische wereldcrisis vanuit de VS zal Europa fataal worden. Time to move!

16:58 Gepost door Jeroen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.