05-02-05

Noord-Korea verklaart oorlog aan kapitalistische kapsels

"Een campagne die mensen aanspoort om het juiste 'kortgeknipte kapsel' te hebben is onder toezicht van de staatstelevisie van Pjongjang uitgebracht. De televisieserie heet "Laat ons ons haar knippen in overeenstemmming met de Socialistische levensstijl".
Terwijl de campagne hoofdzakelijk op televisie is uitgebracht, zijn er ook berichten in de Noord-Koreaanse pers en op de radio verschenen, die aansporen tot de correcte haarstijlen en de juiste kledij.
Het is de grootste mediacampagne tegen onzorgvuldige voorkomens van mensen die in de laatste jaren is opgezet in de geïsoleerde en verarmde socialistische Staat. De propaganda over verzorgingsnormen is in een verder stadium dan vorige pogingen. Deze keer identificeert de televisie specifieke individuen die als te sjofel worden beschouwd.
De televisie van Pjongjang begon de campagne in de herfst van 2004 met een vijf-delige serie in haar programma Gezond Verstand TV. De serie benadrukte hygiëne en gezondheid, en toonde diverse door de Staat goedgekeurde korte haarstijlen, waaronder de 'platte haarstijl', 'gemiddelde haarstijl', 'korte haarstijl', en 'lange haarstijl' -- variaties van één tot vijf centimeters in lengte. Het programma stond mensen van meer dan 50 jaar zeven centimeters langer haar toe om kaalheid te bedekken. Het beklemtoonde de 'negatieve gevolgen' van lang haar op de 'menselijke intelligentieontwikkeling', en merkte op dat lang haar 'heel wat voedingsstoffen consumeert' en het aldus energie zou kunnen onttrekken van de hersenen. Het programma adviseerde dat mensen om de 15 dagen naar de kapper gingen.
Een tweede, tot voorheen ongebruiklijke soort televisieserie uit de afgelopen winter toonde door verborgen camera's opgenomen video's van 'langharige' mensen op diverse plaatsen in Pjongjang. In tegenstelling tot de gebruikelijke benadering van Noord-Koreaanse TV, gaf het programma hun namen en adressen, en daagde de modeslachtoffers direct over hun verschijning uit. De Noord-Koreaanse media reserveren normaal het melden van namen van hun burgers voor voorbeeldige individuen die hoge communistische deugden tonen."

link: http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/pop_ups/05/asia_pac_n_korea0s_haircut_campaign/html/1.stm

15:21 Gepost door Jeroen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.